SIREVI


SIREVI

 

 

Sir je namirnica koja se u Crnoj Gori proizvodi u svim njenim krajevima, a njegov ukus varira od mjesta i uslova u kojima nastaje. Ono što je svima njima zajedničko, bilo da su nastali na sjeveru ili jugu, jesu kvalitet i tradicionalni način pripreme. Pljevaljski sir, kolašinski, čevski i ostali, nazvani po imenima crnogorskih mjesta gdje se prave, među ljudima u Crnoj Gori, ali i turistima, su poznati kao visokokvalitetni.

Sir koji se uglavnom proizvodi na sjeveru Crne Gore naziva se i ‘’puni sir’’. Najbolji je, kako kažu poznavaoci, ukoliko se sprema od mješavine kravljeg i ovčijeg mlijeka. Životinje koje daju potrebno mlijeko za sirenje na sjeveru Crne Gore često borave u uslovima netaknute i čiste prirode, a to se posebno odražava na kvalitet mlijeka.

Na jugu možete probati posebno zdrav sir specifičnog ukusa. Riječ je o kozijem siru koji se preporučuje svima onima koji su istinski ljubitelji hrane. Ako vas put nanese na pijacu u Baru ili Ulcinju, ne propustite priliku da okusite koziji sir iz ovih krajeva. Savršene “lopte” kozijeg sira, koje se u Crnoj Gori nazivaju “grude”, vjekovima se prave u ovom dijelu zemlje od najboljeg mlijeka. Tradicija sirenja u cijeloj Crnoj Gori ne podrazumijeva samo praćenje starih recepata, već i obavezno održavanje visokih higijenskih standarda tokom procesa proizvodnje, koji su stvoreni onda kada nije bilo olakšica u vidu modernih tehnologija, a i danas važe za učinkovite i pouzdane.

 

 

This post is also available in: Engleski