BIOGRADSKA GORA


BIOGRADSKA GORA

 

JEDAN OD NAJSTARIJIH ZAŠTIĆENIH PROSTORA U SVIJETU

 

Smještena između drugog i trećeg grebena planinskog masiva Bjelasice, Biogradska gora je jedan od najstarijih zaštićenih prostora u svijetu. Samo 6 godina nakon što je Yellowstone u Americi proglašen za prvi nacionalni park, knjaz Nikola je 1878. godine stavio Biogradsku goru pod zaštitu države.

Zona sa strogim režimom zaštite prirode je prašumski rezervat koji se nalazi u slivu Biogradske rijeke i Jezerištice. Starost određenih stabala u prašumi iznosi i preko 400 godina. Nenarušena prirodna ljepota najvećeg crnogorskog planinskog jezera probudiće u vama iskreno divljenje prema prizorima koje možete vidjeti na svakom koraku. Okruženi jednom od preostale tri prašume u Evropi, dok se ispred vas pruža Biogradsko jezero, lako ćete shvatiti zašto je ovaj predio tako brižljivo čuvan kako bi, u cijeloj svojoj raskoši, bio dostupan za sve buduće generacije. Jezero je dugačko 1100 i široko 410 metara, a izuzetno je bogato ribom, posebno pastrmkom. Tokom proljeća i ljeta, najbolji način da upoznate ovaj kraj jeste da prošetate stazom dugačkom 3 km koja okružuje jezero. U zimskom periodu površina jezera se zaledi, a tada po njoj često šetaju jeleni i košute.

U kontekstu kulturno – istorijskog nasljeđa, Nacionalni park Biogradska gora karakteriše se brojnim arheološkim lokalitetima, sakralnim spomenicima, nekropolama. Ono što je veoma interesantno jeste specifično narodno graditeljstvo, pa posjetioci mogu vijdeti karakteristične katune, savrdake, brvnare, vodenice itd.
 

This post is also available in: Engleski