CRNOGORSKA KUHINJA


CRNOGORSKA KUHINJA

 

Jeste li ikad razmišljali o tome koliko hrana može biti ogledalo onoga što vidite u jednoj zemlji i njenoj prirodi – prostranstvima, brdima i moru?

Jeste li ikad razmišljali o tome koliko hrana može biti ogledalo onoga što vidite u jednoj zemlji i njenoj prirodi – prostranstvima, brdima i moru?

Ljepote crnogorskih pejzaža i autentični doživljaj mogu jedino biti upotpunjeni mirisima i ukusima koji vam se nude. Jeste li ikad razmišljali o tome koliko hrana može biti ogledalo onoga što vidite u jednoj zemlji i njenoj prirodi – prostranstvima, brdima i moru. Ona je baš takva – šarenolika i karakterna. Ovdje ćete iznenaditi svoja nepca tim savršenim miksom i spoznati neke nove ukuse, koje prije nikada nijeste imali prilike probati. Bilo da krenete od jednog kraja obale prema drugom ili da se odlučite za spuštanje od sjevera, kroz unutrašnjost, pa do Jadrana, nema pogrešnog pravca na putu uživanja kroz gastronomiju ove zemlje. Bilo da ste pravi gurman, ili da hranu doživljavate tek kao puku obavezu, ono što vas čeka u Crnoj Gori je spoj jednostavnosti i slojevitosti ukusa, na koji će reagovati više od jednog čula – nezaboravno!

Upečatljivi položaj uslovio je uticaje koje su vjetar i more donosili, a ogromne planine štitile, stvarajući i zadržavajući ono autentično i originalno što je postalo vremenom prepoznatljivost Crne Gore i zaštitni znak njene kuhinje. To su kačamak – tradicionalno jelo od krompira; njeguška pršuta kojom se posebno dičimo; sve vrste sireva raznih aroma, starosti i boja; jagnjetina u mlijeku, jezerska pastrmka u jogurtu, dimljene ukljeve, krap sa suvim šljivama, raštan, kao i brojne verzije prepoznatljivih i tako voljenih jela koje nas čine dijelom Balkanskog poluostrva – od japraka, preko sarmi, brodeta, pita i bureka, pa do poslastica – baklava, tufahija, krempita i šampita i čuvene Dobrotske torte. Ali tu nije kraj! Ono čime možete kompletirati ili makar ispratiti svako jelo jesu naša lozova rakija i vina, koja su još jedan odraz ovog podneblja, proizvedena od autentičnih i autohtonih vrsta grožđa – bijelog Krstača i crvenog Vranca.

 

This post is also available in: Engleski