RASKOŠ CRNOGORSKIH PIJACA


RASKOŠ CRNOGORSKIH PIJACA

 

 

Bilo da ste gurman ili ne, odlazak na neku od pijaca u crnogorskim gradovima je iskustvo koje morate doživjeti. Razlog tome je što je Crna Gora zemlja u kojoj još uvijek možete naći tako mnogo organskih proizvoda koji nastaju na porodičnim farmama i manjim gazdinstvima. Veliki broj porodica već generacijama svoje povrće, voće, cvijeće, sireve i sve druge proizvode, izlaže na pijacama u Podgorici, Kolašinu, Baru, Ulcinju, Kotoru, Budvi…

Morate znati da priča o crnogorskoj kuhinji počinje baš ovdje. Sva ta ljepota koju priredite vašim čulima, dok uživate u crnogorskim jelima, zapravo je posljedica onoga što vidite na pijacama. Ako ste se i pitali zašto je to što ste probali tako ukusno, dobićete odgovor upravo u bojama i mirisima koji se nalaze svuda oko vas.

Mnogi će reći da je to bogatstvo ponude posljedica prirode, dobre klime, zemlje… Naravno da je i to razlog, ali ima još jedan. To je tradicija.

Generacije ljudi iz Crne Gore uzgajaju voće i povrće, prave sireve, maslinovo ulje, kao i sve drugo što prodaju, na način kako su to naučili od svojih očeva i majki, a ovi od svojih i tako u nedogled. Sa koljena na koljeno, roditelji su svojoj djeci prenosili vještine uzgajanja i pravljenja proizvoda koji i dan danas čuvaju svoj iskonski ukus i ljepotu.

Čini se da kada radite nešto sa toliko pažnje, posvećenosti i ljubavi, priroda to prepozna, a onda i više daje. Možda i tu leži tajna raskoši koja se svakog jutra može vidjeti izložena na svim crnogorskim pijacama.

 

 

This post is also available in: Engleski