NJEGUŠKA PRŠUTA


NJEGUŠKA PRŠUTA

 

 

Kada boravite u Crnoj Gori vidjećete da su ovdašnji ljudi jako ponosni na ljepote svoje zemlje i bogatu istoriju svih njenih krajeva. Možda nećete očekivati da se među tim stvarima nađe i jedno jelo, ali to je upravo slučaj sa Njeguškom pršutom.

Za Crnogorce ona je mnogo više od ukusnog specijaliteta. Dio je njihovog života oduvijek i već stotinama godina se iznosi pred svakog gosta koji dođe u bilo koji crnogorski dom, kao poseban znak gostoprimstva i poštovanja. Ono što najbolje svjedoči o tome kakva je Njeguška pršuta jeste iskreno oduševljenje njenim ukusom koje dijele svi oni koji je probaju, odakle god dolazili. Logično pitanje je – u čemu je tajna ovog jela?

Ne postoji samo jedna stvar koja je glavna i presudna za ukus Njeguške pršute, već više njih koje čine taj jedinstveni ukus. Sam postupak proizvodnje pršute i pripreme mesa svinjskih butova se ne mijenja već stoljećima. Proces soljenja, odsoljavanja i presovanja brižljivo se prati i ne mijenja, kao i sam tok dimljenja. Na Njegušima će insistirati na činjenici da se prava pršuta isključivo suši na dimu od bukovog drveta. Treba najmanje pola godine kako bi ovo jelo bilo spremno da se, uz domaći hljeb i Njeguški sir, iznese pred ljude. Ako upitate da li ima neki tajni sastojak, nešto što se ne govori, mnogi će Vam reći – klima ovog kraja. Baš taj susret morskog i planinskog vazduha izdvaja Njegušku pršutu od drugih i tjera Vas da poželite probati baš nju.

Kao što kaže jedna izreka: “Može se dugo pisati o moru, ali na kraju se mora i zaplivati”, tako i Vi samo morate probati Njegušku pršutu. Tada ćete najbolje osjetiti i razumjeti taj savršeni omjer svega onoga što je čini tako drugačijom i dobrom!

 

This post is also available in: Engleski